Zuurkool met de FERM Zuurkoolmix
- Margot
- 3 aug
- 1 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 4 aug
Een van de bekendste fermenten in Nederland is zuurkool. Iedereen kent het en het is nog steeds te koop. Maar wist je dat vrijwel alle zuurkool uit de winkel geen levende probiotica meer bevat en dat het dus helemaal niet zo gezond is als je verwacht?

Als ik in mijn workshops vertel over zuurkool is er altijd wel een deelnemer die zegt absoluut geen zuurkool te lusten. Totdat we beginnen aan de proeverij en er verschillende soorten zuurkool worden geproefd, want dan hoor ik steevast "ja maar deze zuurkool lust ik wel!".
Als je iets zelf maakt is het sowieso altijd lekkerder dan uit de winkel. Maar het grote voordeel met zelf zuurkool fermenteren is dat je zelf de smaken Ʃn de mate van zuurheid bepaald.

Hieronder vind je een basis recept voor zuurkool, gemaakt met onze eigen zuurkoolmix. Hiermee wordt het maken van een klassieke zuurkool nog makkelijker. Zorg dat je de kruiden goed mixt voordat je ze afmeet en gebruik altijd een (stukje) laurierblad.
Als je dit proces onder de knie hebt dan kun je gaan variƫren; maak bv eens zuurkool van rode kool of voeg er wortel aan toe. Of geef die hardwerkende microben wat extra voedsel door er iets zoets, bv wat appel, aan toe te voegen.
Bij het fermenteren gebruik ik verschillende tools om schimmel en andere ongenode microben buiten mijn potten te houden. In ditt recept gebruik ik FERMentatie tools om het fermenteren makkelijker en succesverzekerder te maken. Je vind de links naar deze producten bij de beschrijving. Heb je deze tools niet, dan staan er tips bij hoe je dit anders kan ondervangen.
Opmerkingen