top of page
278287439_146931727818253_8496256953083143692_n_edited_edited_edited.jpg

Schimmel fermentatie

Staat wat jij zoekt nog niet in dit dossier? Kun je jouw fermentatie vraag niet vinden met de zoekfunctie? Help dan mee met het bouwen van deze kennisbank en mail je vraag middels onderstaand mail icoon.

Vragen& antwoorden

Wat is schimmel fermentatie?

Schimmel fermentatie is het proces waarbij voedingsmiddelen gecontroleerd beschimmelelen. Hierdoor verandert de kleur, geur, smaak en houdbaarheid.

Wat is een schimmel?

Schimmels zijn meercellige micro-organismen en bevinden zich overal; in ons lichaam maar ook in de natuur, de lucht en eigenlijk overal om ons heen. Bij schimmel fermentatie maak je gebruik van specifieke schimmels, die je niet zomaar uit de natuur haalt. 

Waar vind ik een schimmel?

Schimmels bevinden zich overal; in ons lichaam maar ook in de natuur, de lucht en eigenlijk overal om ons heen. Maar bij schimmel fermentatie maak je gebruik van hele specifieke schimmels, die niet zomaar uit de natuur haalt. Deze schimmels kun je kopen in een speciale fermentatiewebshop bv www.starterculturen.nl . Of je gebruikt een beetje schimmel van een eerder gefermenteerd product, bijvoorbeeld een stukje korst van een schimmelkaas. 

Wat zijn bekende voedingsmiddelen die met schimmels zijn gefermenteerd?

Kaas is in Nederland het bekendste product dat door middel van schimmel fermentatie wordt gemaakt. Maar ook miso, tempeh en sojasaus worden bijvoorbeeld gefermenteerd op basis van schimmels.

Wat is het enten van een schimmel?

Het enten van schimmels doe je om een schimmel op een nieuw materiaal over te brengen en te laten groeien. Dit gebeurt onder specifieke condities. Daarbij wordt een klein stukje, of  een beetje poeder, vermengd met het te fermenteren voedingsmiddel. De temperatuur is hierbij de  belangrijkste factor en verschilt aanzienlijk per schimmel. Verder is een relatieve luchtvochtigheid van groot belang en loopt de fermentatietijd uiteen van een dag tot zelfs maanden of jaren. 

Bij welke temperatuur kun je schimmels enten?

De temperatuur waarbij schimmels geënt kunnen worden verschilt aanzienlijk per soort schimmel; zo enten we schimmels van kaas gemiddeld rond de 10°C maar tropische schimmels zoals koji tussen de 30°C en 32°C.

Jouw vraag

m

bottom of page