top of page

Lacto fermentatie

Staat wat jij zoekt nog niet in dit dossier? Help dan mee met het bouwen van deze kennisbank en mail je vraag middels onderstaand mail icoon.

17939139868717265_edited_edited_edited.jpg

Staat wat jij zoekt nog niet in dit dossier? Help dan mee met het bouwen van deze kennisbank en mail je vraag middels onderstaand mail icoon.

Vragen& antwoorden

​

Wat is lacto fermentatie?

Lacto fermentatie gebeurt op basis van melkzuurbacteriën. Het wordt daarom ook wel melkzuurvergisting genoemd. Je stimuleert de van nature aanwezige melkzuurbacteriën tot groei, en je elimineert de slechte bacteriën door de toevoeging van zout

Wat is lacto fermentatie?

Lacto fermentatie gebeurt op basis van melkzuurbacteriën. Het wordt daarom ook wel melkzuurvergisting genoemd. Je stimuleert de van nature aanwezige melkzuurbacteriën tot groei, en je elimineert de slechte bacteriën door de toevoeging van zout

Waar vind ik melkzuurbacteriën?

Melkzuurbacteriën bevinden zich overal; in ons lichtaam maar ook in de natuur, de lucht en eigenlijk overal om ons heen. Je hoeft ze daarom niet te vinden, zij vinden jou!

Hoe veel zout moet ik toevoegen voor lacto fermentatie?

Zoutpercentages verschillen per recept, maar het minimum is 1,5% van het totale gewicht van alle ingrediënten.

Zitten er ook melkzuurbacteriën op bespoten groenten?

Op bespoten groenten zul je ook wat melkzuurbacterien vinden, immers zitten ze ook in de lucht, of in het krat waar de groente in opgeslagen wordt etc. Maar er zitten uiteraard wel beduidend minder melkzuurbacteriën op groenten die met pesticiden zijn behandeld. Gebruik je toch bespoten groenten? Dan kun je een starter gebruiken met melkzuurbacteriën.

Wat is een starter?

Een starter kan allerlei vormen hebben maar bevat een grote hoeveelheid gezonde micro organismen, in dit geval melkzuurbacteriën, waar je je ferment meer kunt starten. Een eetlepel pekelwater uit je zelf gefermenteerde zuurkool of pickles, een schep yoghurt, of een speciale starter poeder. 

Kun je met gekookte groenten ook  een lacto fermentatie starten?

Ja dat kan zeker. Voeg dan wel een starter toe, want door het koken zijn alle micro organismen op je groenten verdwenen.

Zijn melkzuurbacteriën wel vegan?

Melkzuurbacteriën komen niet uit melk of een ander dierlijke oorsprong. Ze komen wel voor in dierlijke melk. Net zoals dat azijnzuurbacteriën overal voorkomen, en ook in azijn. Als je vegan eet kun je dus prima met melkzuurbacteriën fermenteren. 

Het lukt mij nooit om een gemberbug te maken

Er zijn twee redenen die het vaakst voorkomen: 1. de temperatuur is te laag. Zet dan je gemberbug op een warmere plaats in je huis. 2. de gemberbug krijgt niet genoeg zuurstof; zorg dat je je gemberbug minstens 2x per dag opent om zuurstof te geven en vervolgens, minstens 1 minuut flink te schudden. Binnen een paar dagen zul je zien dat je gemberstarter steeds actiever wordt. 

​

bottom of page