top of page

Fermentatie algemeen

Staat wat jij zoekt nog niet in dit dossier? Help dan mee met het bouwen van deze kennisbank en mail je vraag middels onderstaand mail icoon.

Fermentatie algemeen

Staat wat jij zoekt nog niet in dit dossier? Help dan mee met het bouwen van deze kennisbank en mail je vraag middels onderstaand mail icoon.

Vragen& antwoorden

Wat is fermentatie?

Fermentatie is een eeuwen oude conserveringstechniek van gecontroleerde rotting. Hierbij veranderd de houdbaarheid, geur, kleur, smaak en structuur door het inzetten van micro-organismen. 

Wat zijn micro-organismen?

 Micro-organismen, ookwel microben genoemd zijn uiterst kleine eencelligen die overal in de natuur voorkomen. De mens kan niet leven zonder micro-organismen maar er bestaan zowel goede als slechte microben. Binnen fermentatie werken we vooral met bacteriën, gisten en schimmels.

Wat zijn bekende gefermen-
teerde producten?

Bekende gefermenteerde producten zijn bijvoorbeeld kaas, yoghurt, augurken en zuurkool. Maar koffie, chocola en wijn en bier zijn ook gefermenteerd. 

Waarom is gefermenteerde voeding zo gezond?

Door regelmatig fermenten te eten en te drinken breid je je microbioom uit. Daarnaast verteren de micro-organismen uit je fermenten je voeding als het ware voor, daardoor wordt de voeding makkelijker verteerbaar en zijn voedingstoffen beter beschikbaar voor opname in het menselijk lichaam.

Wat is het verschil tussen fermentatie en andere conserveringsmethoden?

Bij fermentatie stimuleer je de gezonde micro organismen tot groei en alleen de slechte elimineer je. Bij alle andere conserveringsmethoden dood je alle micro organismen, inclusief de gezonde. Daarom is fermentatie de enige methode die je eten nóg gezonder maakt.

Hoe steriliseer je de potten, flessen en andere materialen?

Steriliseren hoeft helemaal niet bij fermentatie. Alleen omspoelen is genoeg. Je creert immers een omgeving waarbij gezonde bacteriën zich gaan vermenigvuldigen en ongezonde bacteriën het niet overleven. 

Hoe weet je of het fermentatieproces gestart is?

Als je bubbels in je pot of vat ziet ontstaan of er als er sprake is van opbouw van druk. Dit laatste merk je als je de pot voorzichtig opent. 

Vraag

typen

bottom of page