top of page
17877605318378947_edited.jpg

Gist fermentatie

Staat wat jij zoekt nog niet in dit dossier? Kun je jouw vraag niet vinden met de zoekfunctie? Help dan mee met het bouwen van deze kennisbank en mail je vraag middels onderstaand mail icoon.

Vragen& antwoorden

Wat is gist fermentatie?

Bij gist fermentatie focussen we ons op een specifieke groep micro-organismen; de gisten. Dit betekent niet persé dat je alcohol gaat maken. Je kan bijvoorbeeld ook frisdranken maken op basis van gist.

Waar vind ik gisten?

Gisten bevinden zich overal; in ons lichaam, maar ook in de natuur, op rijp fruit, in de lucht en eigenlijk overal om ons heen. Maar naast deze wilde gisten kun je ook gecultiveerde gisten kopen. Bijvoorbeeld in de supermarkt, in de vorm van broodgist. Maar er zijn ook specifieke brouw- en fermentatiewinkels waar je allerlei soorten gist kunt kopen. 

Hoeveel gist moet ik toevoegen voor een gist fermentatie?

Dit verschilt per recept, wanneer je alcohol wil maken, dan gebruik je aanzienlijk meer dan wanneer je een frisdrank maakt. Voor een kortdurende frisdrankfermentatie is een klein mespuntje gecultiveerde gist voldoende. 

Wat is wilde vergisting?

Bij wilde vergisting maak je geen gebruik van gecultiveerde gisten. Je laat dit over aan de natuur door met een open vat te fermenteren. Je weet dan nooit precies welke

micro-organismen de weg naar jouw fermentatievat weten te vinden. Dit fermentatieproces is dus iets minder gecontroleerd. Maar je kan het proces enigszins sturen door je open vat te plaatsen onder bomen of struiken die specifieke gisten bevatten.

Wat is gist?

Gisten zijn eencellige micro-organismen die tot de schimmels behoren. Ze onderscheiden zich van bacteriën doordat ze een celkern hebben. Gisten zetten suikers om in alcohol en koolzuurgas, en die eigenschap gebruiken we bij fermentatie.

Wat is een giststarter?

Door een giststarter te maken verhoog je in korte tijd het aantal actieve gisten. Dit is een tussenstap bij het brouwen. Je verbetert daarmee de vitaliteit van de gistcellen waardoor je in een kortere tijd een hogere vergistingsgraad van je alcohol behaald. Daarnaast draagt dit bij aan een betere smaak van bijvoorbeeld je bier of wijn.

Hoe maak je een giststarter?

Je maakt een giststarter met gecultiveerde gist. Door op de, bij de specifieke gist passende temperatuur, wat wort te vermengen met gist. Wort is rijk aan suikers en start je gist binnen 24 uur op, als je regelmatig zuurstof toe voegt. Regelmatig schudden of roeren helpt. Met een giststarter geef je je ferment als het ware een kickstart. 

Wat is een gemberbug?

Een gemberbug is een giststarter van een wilde gist. Je maakt deze door wat gemberwortel te raspen en met suiker en water te laten fermenteren. Omdat dit geen gecultiveerde gist is duurt dit langer. Open elke dag je potje en schud het minimaal 2x per dag flink. Binnen een week heb je een actieve gemberbug om verder mee te fermenteren. 

Jouw vraag

bottom of page