top of page

Home made vegan yoghurt

  • Foto van schrijver: Margot
    Margot
  • 7 jun
  • 2 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 5 dagen geleden

's Ochtends wakker worden met verse yoghurt, geeft een weldadig en hartverwarmend gevoel. Het voelt nog altijd als een klein wondertje om de deksel op te tillen en een dikke yoghurt aan te treffen die in ƩƩn nacht van melk naar yoghurt is getransformeerd.


Dit gevoel is met geen mogelijkheid te vergelijken met het open maken van een pak yoghurt met verdikkingsmiddelen uit de supermarkt. Als ik dit uit probeer te leggen sputteren mensen vaak tegen terwijl ze zich al af wenden en nog net zeggen dat ze geen tijd hebben om zelf yoghurt te maken. Als ik dan vervolgens uitleg dat het minder moeite kost om yoghurt te maken dan naar een winkel te gaan en yoghurt te kopen, dan heb ik vaak de aandacht te pakken. Want moeilijk is yoghurt maken allerminst, het enige is dat je een juiste cultuur nodig hebt én een apparaat of andere oplossing waarmee je de melk 6-8 uur op 40°C kunt houden. In feite is het enige wat je doet, de cultuur door je melk roeren en wachten tot het klaar is.


De zoektocht naar een goede cultuur voor plantaardige yoghurt heb ik al vast voor je gedaan. Je vindt mijn favoriete cultuur hier in de webshop. Dit zijn twee sachets met gevriesdroogde yoghurt cultuur die plantaardige melk fermenteren tot een mooie dikke yoghurt. Met een sachets kun je tot wel 250 liter yoghurt maken, mits je de moederbatch methode (zie hier onder) gebruikt. Deze yoghurt cultuur werkt het beste met soja melk, je kunt ook andere plantaardige melksoorten proberen, maar die wordt minder dik, de probiotica zal er echter niet minder om zijn. Desgewenst kun je een te dunne yoghurt nog iets verdikken met bv tapiocameel.


Dan heb je nog iets nodig om de melk warm te houden, want de bacteriën in deze yoghurt cultuur werken het beste bij 40°C. Als je een yoghurt machine of een slowcooker met yoghurt functie hebt, dan hoef je niet verder te zoeken. En anders kun je denken aan een moderne oven, een hooimadam, een dekenkist of een warmte mat met een temperatuurcontroller. Lukt het je niet om de yoghurt 6 uur op 40°C te houden dan is er geen man overboord. De fermentatie kan dan wel langer duren en mogelijk wordt de textuur wat slijmerig.


De lekkerste yoghurt maak je natuurlijk met zelfgemaakte plantaardige melk. Maar dat kost wel tijd en is een ander proces. Om het simpel te houden beperk ik me in dit recept tot ready made plantaardige melk. Houd er wel rekening mee dat als je veganistisch eet en je zelf je plantaardige melk maakt, je mogelijk te weinig calcium binnenkrijgt. Dit kun je zelf echter gewoon toevoegen aan je plantaardige melk, yoghurt of kefir.


Je kunt zelf gaan experimenteren met welke soja, of andere plantaardige, melk je de yoghurt het lekkerste vindt. Kies in de winkel echter wel altijd voor de gezoete versie. Die suikers zijn niet voor jezelf maar voor het voeden van de bacteriƫn in je yoghurtcultuur.



Comments


  • Facebook
  • Instagram

© 2025 Ferm fermentatie 

bottom of page