top of page

No waste kruidenpasta

Terwijl ik deze post schrijf zitten we midden in de verspillingsvrijeweek. Een week om aandacht te vragen voor de bizarre hoeveelheden afval die we dagelijks produceren. No waste is een van de grondbeginselen van Ferm, en ik deel daarom graag nog een fermentatie hack die je een hoop voedselverspilling kan besparen.

Een hack die voorkomt dat de verse kruiden in je koelkast bederven én die het koken makkelijker maakt. Want vanaf nu heb je altijd een zelf gefermenteerde kruidenpasta bij de hand. Deze hack is niet alleen geschikt voor mensen die hun kruiden in de supermarkt kopen, het biedt ook uitkomst als je iets te enthousiast bent geweest met het inzaaien van je kruidentuin.


Als je verse kruiden fermenteert in een pasta krijg je een smakelijk vitaminebommetje wat lang houdbaar blijft in je koelkast. Te pas en te onpas kun je een lepel door je saus roeren, geef je een quiche die extra kick, verwerk je het in een marinade of wokgerecht of mix het simpel door boter voor een frisse kruidenboter vol gezonde microben.


Voor dit eenvoudige fermentatierecept kun je alle verse kruiden gebruiken. De variaties zijn daarom ook eindeloos. Denk bijvoorbeeld aan dille, peterselie, koriander, bieslook, thijm, oregano, kervel, dragon en ga zo maar door.


Na 4 dagen kun je de pot voorzichtig openen en proeven. Vind je het nog niet genoeg op smaak? Laat het dan nog wat langer fermenteren. Zodra jij tevreden bent over de smaak kun je je gefermenteerde kruidensaus bewaren in de koelkast. Wanneer je het nodig hebt roer je een royale lepel door je soep of quiche, breng je er een gerecht mee op smaak op of voeg je het toe aan plantaardige boter voor een mooie frisse kruidenboter.

Voel je je nog niet helemaal comfortabel bij het fermenteren? Duik dan eens in de faq's

of volg een fermentatieworkshop.


372 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page