top of page

No waste kruidenpasta

  • Foto van schrijver: Margot
    Margot
  • 14 sep 2022
  • 2 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 25 sep 2024

Terwijl ik deze post schrijf zitten we midden in de verspillingsvrijeweek. Een week om aandacht te vragen voor de bizarre hoeveelheden afval die we dagelijks produceren. No waste is een van de grondbeginselen van Ferm, en ik deel daarom graag nog een fermentatie hack die je een hoop voedselverspilling kan besparen.

Een hack die voorkomt dat de verse kruiden in je koelkast bederven én die het koken makkelijker maakt. Want vanaf nu heb je altijd een zelf gefermenteerde kruidenpasta bij de hand. Deze hack is niet alleen geschikt voor mensen die hun kruiden in de supermarkt kopen, het biedt ook uitkomst als je iets te enthousiast bent geweest met het inzaaien van je kruidentuin.


Als je verse kruiden fermenteert in een pasta krijg je een smakelijk vitaminebommetje wat lang houdbaar blijft in je koelkast. Te pas en te onpas kun je een lepel door je saus roeren, geef je een quiche die extra kick, verwerk je het in een marinade of wokgerecht of mix het simpel door boter voor een frisse kruidenboter vol gezonde microben.


Voor dit eenvoudige fermentatierecept kun je alle verse kruiden gebruiken. De variaties zijn daarom ook eindeloos. Denk bijvoorbeeld aan dille, peterselie, koriander, bieslook, thijm, oregano, kervel, dragon en ga zo maar door.


Na 4 dagen kun je de pot voorzichtig openen en proeven. Vind je het nog niet genoeg op smaak? Laat het dan nog wat langer fermenteren. Zodra jij tevreden bent over de smaak kun je je gefermenteerde kruidensaus bewaren in de koelkast. Wanneer je het nodig hebt roer je een royale lepel door je soep of quiche, breng je er een gerecht mee op smaak op of voeg je het toe aan plantaardige boter voor een mooie frisse kruidenboter.





Voel je je nog niet helemaal comfortabel bij het fermenteren? Duik dan eens in de faq's

of volg een fermentatieworkshop.


2件のコメント


Arcturian Heart
Arcturian Heart
2024年3月06日

Ik heb dit gedaan met koriander. Ik heb water moeten toevoegen omdat het anders te droog was. Tijdens het fermenteren is het water naar de onderkant van de pot gezakt. Kan ik dit laten zitten? Ps : geweldige recepten. Dank je voor het delen hiervan 🥰

いいね!
不明なメンバー
2024年3月19日
返信先

Ik zie je bericht nu pas, dus excuses voor de late reactie @arcturian heart! Heerlijk om deze kruidenpasta met koriander te maken! Het is geen probleem als de vaste delen scheiden van het vocht. Je kunt dit het beste zo laten en de pot niet vroegtijdig openen. Als het fermentatieproces klaar is dan kun je de staafmixer er evt door heen halen, dan wordt het weer een pasta. Als je erg veel vocht had, kun je voor het mixen eventueel wat vocht afgieten.


Margot

編集済み
いいね!
  • Facebook
  • Instagram

© 2025 Ferm fermentatie 

bottom of page