Koude bietensoep boordevol fermenten
- Margot
- 16 jun
- 1 minuten om te lezen
Deze Pools-Litouwse koude bietensoep was mijn favoriete zomerse gerecht als kind. De kleur was prachtig en de soep zat vol met alles wat ik lekker vond; bietjes, dille, augurken en yoghurt. Dat dit gerechtje ook nog eens boordevol fermenten en dus gezonde microben zat begreep ik toen nog niet. Daarmee is deze roze soep dus een uitstekend gerecht om je kinderen stiekem vol te stoppen met gezonde voeding en microben, zonder dat ze het door hebben.

Maar na vele zomers waarin ik standaard een bak chÅodnik, want zo heet deze soep, in de koelkast had staan, en ik deze allemansvriend naar elke picknick mee nam, hield dit opeens op toen ik vegan werd. De plantaardige yoghurt uit de supermarkt vind ik niet smakelijk en yoghurt of melkkefir is echt essentieel in dit recept.
Een lange zoektocht naar de juiste culturen om lekkere plantaardige zuivel te fermenteren resulteerde onlangs in een yoghurt en een melkkefir cultuur die lekker dik wordt en heerlijk smaakt. Hierdoor ben ik oude recepten met zuivel opeens aan het herontdekken, en laat het nu net het perfecte seizoen zijn voor deze koude versie van de meer bekende Poolse bietensoep.
Als je geen gefermenteerde bietenkvass hebt staan kun je dit eventueel vervangen door bietensap. Maar vervang de gefermenteerde augurken liever niet voor de augurken in azijn uit de supermarkt. De smaak van gefermenteerde augurken is namelijk echt anders dan van azijn augurken. Als je geen zelf gefermenteerde augurken op voorraad hebt dan kun je deze kopen in elke Poolse winkel, ze heten daar ogórki kiszone.
Eetsmakelijk en laat je hieronder weten wat je van dit recept vind?
Comments