top of page

Gazpacho met gefermenteerde tomaat

In de zomer zijn er weinig gerechten waar ik zo van geniet als van gazpacho. Ik maak deze koude soep dan ook in allerlei varianten. En daar mag een gefermenteerde versie uiteraard niet in ontbreken.


Wanneer ik een semi traditionele gazpacho van tomaat maak, breng ik het liefst gelaagdheid in de smaak aan door veel verschillende tomatenrassen te gebruiken. Maar dit jaar verliep het voorseizoen in de moestuin zeer traag. Door een slakkenplaag en bijzonder veel regen en weinig zon, laten de tomaten lang op zich wachten. Gelukkig zijn er nog andere trucjes om meer smaak aan te brengen met tomaat, bijvoorbeeld door fermentatie


Voor deze gazpacho gebruik ik gefermenteerde tomaatjes, het recept vind je hier. Deze tomaatjes moeten ongeveer een week fermenteren. Dus maak dit recept op tijd, bijvoorbeeld als er heel mooi weer in aantocht is. Als je een grote hoeveelheid tomaatjes fermenteert, dan kun je daar heel vaak gazpacho van maken. Want in de koelkast kun je de gefermenteerde tomaat lang bewaren.


De bloemetjes van het komkommerkruid (Borage) lijken wellicht puur ter zomerse garnering. En ze zijn ook prachtig maar de frisse komkommersmaak die ze geven is echt een aanvulling op deze zomerse soep. Ze verwelken erg snel, daarom heb ik ze in een winkel nog nooit gezien. Dus heb je geen Komkommerkruid in je tuin staan zaai dit dan alsnog, het groeit erg makkelijk en dit mooie plantje blijft je bijna oneindig van blauw paarse bloemetjes voor zien, zelfs als je alleen balkonnetje of geen groene vingers hebt.

14 weergaven0 opmerkingen
bottom of page