Eindelijk gefermenteerde tomaatjes zonder schimmel
- Margot
- 3 jul 2024
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 13 aug
Als je denkt dat fermenteren bij mij altijd goed gaat, dan heb je het mis. Ik experimenteer er graag op los en dat is onlosmakelijk ook verbonden aan mislukkingen. Dat hoort nu eenmaal bij experimenteren hoor ik je denken. Maar ook simpele fermenten gaan bij mij wel eens mis. Zo leek er een vloek te rusten op mijn tomaten fermenten. In mijn moestuin kweek ik graag bijzondere tomaten die ik ook graag zou willen fermenteren.

Ondanks dat het fermenteren van tomaten misschien simpel lijkt, zijn ze erg gevoelig voor schimmels en kahm gist. En een van die twee gaan nooit voorbij aan mijn potten met gefermenteerde tomaten. Erg frustrerend en zonde van die liefdevol gekweekte smaakbommetjes.
Maar sinds ik onlangs de fermentatieklem ontdekte durfde ik de uitdaging opnieuw aan te gaan. En warempel, het lukte meteen de eerste keer om tomaten te fermenteren zonder schimmel en/of kahmgist. Dit opende nieuwe deuren en herinnerde mij aan een recept dat ik al even geleden bedacht; gazpacho van gefermenteerde tomaat.
Maar first things first; begin eerst eens met het fermenteren van tomaat. Ben jij al in het bezit van fermentatieklemmen? Dan kun je simpelweg dit recept volgen. Heb je nog geen fermentatieklem, probeer dan je tomaatjes te verzwaren met een fermentatie gewicht of bv een zakje met zout water. Maar houd dan wel in je achterhoofd dat schimmel en kahmgist uit de lucht komen en dat als er een stukje lang het gewicht of zakje gaat drijven, en dus in aanraking komt met de luchtlaag in de pot, dat het daardoor mis gaan. Maar ook de luchtkamers die ontstaan als je een zakje in je pot propt kunnen dit euvel dus veroorzaken. Het helpt ook om je luchtlaag niet groter dan nodig te maken, want hoe meer lucht in je pot, hoe meer kans op schimmel en kahmgist. 3cm vanaf de bovenkant is meer dan genoeg.
Het klemmen, verzwaren, of anderszins onder gedompeld houden van je groenten, is overigens alleen essentieel tijdens het fermentatieproces. Als je het proces stopt en de pot koel weg zet dan kun je je klem of gewicht verwijderen.
Opmerkingen