top of page

Eindelijk gefermenteerde tomaatjes zonder schimmel

Als je denkt dat fermenteren bij mij altijd goed gaat, dan heb je het mis. Ik experimenteer er graag op los en dat is onlosmakelijk ook verbonden aan mislukkingen. Dat hoort nu eenmaal bij experimenteren hoor ik je denken. Maar ook simpele fermenten gaan bij mij wel eens mis. Zo lijkt er een vloek te rusten op mijn tomaten fermenten. In mijn moestuin kweek ik graag bijzondere tomaten die ik ook graag zou willen fermenteren.


Ondanks dat het fermenteren van tomaten misschien simpel lijkt, zijn ze erg gevoelig voor schimmels en kahm gist. En een van die twee gaan nooit voorbij aan mijn potten met gefermenteerde tomaten. Erg frustrerend en zonde van die liefdevol gekweekte smaakbommetjes.


Maar sinds ik onlangs de fermentatieklem ontdekte durfde ik de uitdaging opnieuw aan te gaan. En warempel, het lukte meteen de eerste keer om tomaten te fermenteren zonder schimmel en/of kahmgist. Dit opende nieuwe deuren en herinnerde mij aan een recept dat ik al even geleden bedacht; gazpacho van gefermenteerde tomaat.Maar first things first; begin eerst eens met het fermenteren van tomaat. Ben jij al in het bezit van fermentatieklemmen? Dan kun je simpelweg dit recept volgen. Heb je nog geen fermentatieklem, probeer dan je tomaatjes te verzwaren met een fermentatie gewicht of bv een zakje met zout water.
65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page