top of page

Wilde bloemen & rabarber soda

Ik fermenteer altijd met de seizoenen mee. Zo is fermentatie immers duizenden jaren geleden ontdekt en de natuur is by far mijn meest inspirerende bron. 's Ochtends maak ik graag een wandelingetje over ons terrein, de beestjes lopen als vanzelf met me mee, ik geef de net gezaaide bloemen wat water en ik laat me verrassen door de bloemen die gister nog niet bloeiden, de zaadjes die nog niet kiemden of de rabarber die gister toch echt minder rood was.


Zo laat ik mijn creativiteit graag samen smelten met de natuur. Daar komen vaak hele kunstzinnige recepten uit voort. OK, ik moet toegeven dat het soms iets te kunstzinnig wordt en mijn proefkonijnen hun wenkbrauwen optrekken, maar doorgaans leidt moeder natuur mij naar bijzondere combinaties, gewoonweg om dat de ingrediënten tegelijkertijd groeien en bloeien. Zo ook dit florale drankje waarbij ik rabarber combineerde met rozenblaadjes en de eerste ontluikende vlierbloesem.


Laat je, net als ik, leiden door het moment; kom je nog meer eetbare bloemen tegen waarvan jij denkt dat het een goede combinatie kan zijn, voeg ze dan vooral toe. Zo kwam ik nog wat hondsdraf en madeliefjes tegen die als vanzelf hun weg vonden naar dit wilde drankje.


In dit recept ga ik uit van wilde gisten, in dit geval voornamelijk van de vlierbloesem. Daardoor is het ook een enigszins onvoorspelbaar drankje. Want als je bv plukt na de regen, dan zijn er al veel gisten verloren gegaan. Dit gebeurt ook als je de bloemenschermen lang in een tas of bakje laat zitten of de bloemetjes eerst boven een bord of kommetje los ritst van de takjes. Het beste is om de bloemen niet af te spoelen en ze direct boven je fermentatiepot los te maken van de takjes of bloemknoppen.


Wil je meer leren over deze en ander fermentatietechnieken om gezonde frisdrank te maken? Volg dan eens de Frisse Bubbels workshop;



73 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page