top of page

Waterkefir basisrecept

Ben jij op zoek naar een manier om gezonder te leven zonder dat het al te veel moeite kost? Misschien weet je dan al dat je door middel van fermentatie gemakkelijk super gezonde probiotica kunt creëren. Als je regelmatig probiotica inneemt dan kun je daarmee je microbioom uitbreiden. Je kunt dit simpelweg doen door dure capsules met probiotica te kopen, óf door zelf probiotica te kweken.


Dat laatste is veel makkelijker dan dat je misschien denkt. Als jij meer probiotica binnen wil krijgen dan is waterkefir het pareltje onder de fermenten die je in een handomdraai helpt aan jouw dagelijkse dosis probiotica.


Om waterkefir te maken heb je waterkefir korrels nodig. Hieronder lees je hoe je van deze korrels een verfrissend en bruisend drankje kunt maken. Het basisrecept is simpel en als je het eenmaal in de vingers hebt dan begrijp je niet dat je hier niet eerder aan begonnen bent. Het moeilijkste is het verkrijgen van waterkefirkorrels. Deze kun je ergens kopen of vragen aan een andere waterkefirbrouwer in jouw omgeving. Verder heb je geen moeilijk verkrijgbare spullen of producten nodig.


Het enige waar je rekening mee moet houden is de druk die opbouwt tijdens het fermentatieproces. De bruis die in jouw waterkefir ontstaat is namelijk koolzuur en hoe meer koolzuur hoe hoger de druk wordt. De druk kan zelfs zo hoog worden waardoor je pot kan exploderen. Maar gelukkig zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen zodat de scherven je bespaart blijven; het makkelijkste is om te brouwen in een petfles. Dan zie je de fles namelijk uitzetten als er te veel druk ontstaat. Als je dat ziet dan kun je de fles ontluchten door de dop even kort open en dicht te draaien. Als je liever in glas wil fermenteren dan moet je af en toe de pot ontluchten door de deksel even kort open en dicht te doen. Wanneer je bang bent dat je dat vergeet, óf je het jezelf graag zo makkelijk mogelijk maakt, dan kun je een fermentatiepot met waterslot gebruiken. Dan gaat het ontluchten vanzelf en behoud je toch bruis.
230 weergaven0 opmerkingen
bottom of page