top of page

Vrolijke kerst pickles

Deze super gezonde pickles brengen meteen de kerstsfeer in jouw huis én ze maken jouw kerstdiner à la minute tot een feestje. Het is ook nog eens super makkelijk want je gaat het fermenteren, dus je maakt ze natuurlijk lekker van te voren klaar. Met kerst hoef je ze alleen maar door een salade te doen of te gebruiken voor de opmaak van je borden.


Het maken van dit recept is trouwens een leuk klusje om samen met je klein-, buur-, school-, of bonuskinderen te doen. Want deze kerstfiguren spreken in de gedaante van vrolijk gekleurde groente pickles misschien nog wel meer tot de kinderlijke verbeelding dan bruine koekjes. Een mooie manier om je kinderen te verleiden om meer groenten te eten. En wist je dat gefermenteerde groenten nog veel gezonder zijn dan rauwe groenten? Ik zeg win-win!


Met de gezinnen waar wij kerst mee vieren hebben we in het kader van het tegen gaan van overconsumptie afgesproken om geen cadeaus te kopen. Maar zelfgemaakte cadeautjes vinden we dan weer wel leuk, misschien nog wel leuker, vooral als we ze op kunnen eten. Wil jij met de feestdagen ook consuminderen? Ga dan ook voor een kerst zonder (dure) cadeaus en maak meteen wat meer potten van dit recept . Want zo'n kleurrijk potje pickles is natuurlijk een heel leuk kerstcadeautje om weg te geven, én om te krijgen.


In het recept staan een aantal kleurrijke winter groenten genoemd die deze kerstpickles extra feestelijk maken. Kun je een van die groeten niet krijgen? Zoek dan zelf naar een kleurige vervanger. Je kunt alle harde groenten gebruiken voor dit recept. Knollen, wortels en bieten die uit de grond komen werken het allerbeste. Maar er zijn twee dingen waar je op moet letten: Kleuren lopen door tijdens fermentatie, als je bv rode biet gebruikt nemen al je kerstfiguurtjes uiteindelijk de kleur van rode biet aan. En daarnaast is de diameter belangrijk. Je gaat overal dunnen plakken van snijden om daar vervolgens met uitsteekvormpjes figuren uit te snijden. Zorg dat de diameter van je groenten groot genoeg is voor je uitsteekvormpjes. Zo voorkom je dat je een kerstboom zonder top, of een onthoofde wijze uit het oosten krijgt.


Heb jij net zo'n no-waste hart als ik en dacht je bij het zien van deze potten met kerstpickles ook meteen: hé wat zonde van de snijresten van al die groenten? Geen paniek, want als je deze afsnijdsels klein snijdt dan kun je hier met hetzelfde recept nog meer pickles van maken. Of je maak van deze snijresten een heerlijke winterse soep, puree of saus. Heb je een droogoven, dan zin deze dun gesneden groenten uitermate geschikt om daar in te drogen en te vermalen tot poeder wat je met het kerstdiner mooi kunt gebruiken ter garnering. Of rooster de afsnijdsels in de oven om er bouillonpoeder van te maken. Heb jij nog meer ideeën wat je met de snijresten kunt doen? Laat het hier onder weten in de reacties.


Ga jij aan de slag met deze kerstpickles? Laat het dan hieronder weten of tag @fermfermentatie op Instagram.153 weergaven3 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page