top of page

Kombucha basisrecept

Kombucha wordt steeds populairder, je vindt het tegenwoordig in elke supermarkt en op menig drankkaart in de horeca kun je dit gezonde bruisende frisdrankje bestellen. Maar wellicht weet je inmiddels ook dat er vaak gerommeld wordt met dit drankje en dat het helaas niet meer zo gezond is, zie hier voor bijvoorbeeld de aflevering van De Keuringsdienst van Waarde over Kombucha. De oplossing? Ga zelf kombucha brouwen!


Kombucha is een gefermenteerde frisdrank op basis van gefermenteerde zoete thee gemaakt met een zogenaamde scoby. Het brouwen van dit gezonde drankje is makkelijker dan je wellicht denkt, het moeilijkste is het verkrijgen van de scoby en daarna heb je vooral geduld nodig.


Ik zou een heel boek vol kunnen schrijven over scobies en het gebruik er van. Maar het belangrijkste is dat je weet hoe je een scoby kunt gebruiken. Een kombucha scoby bestaat uit een scobymat of "zwam"

én startersvloeistof. Startersvloeistof is

eerder bereide kombucha. Als je een scobymat koopt of krijgt dan zwemt deze doorgaans in de startersvloeistof. Gooi die vloeistof dus niet weg, want die heb je nodig voor je eerste kombucha.


Het brouwproces is niet zo ingewikkeld als je het volgende basisrecept volgt;
Ben je benieuwd wat voor smaakvariaties er allemaal mogelijk zijn tijdens de tweede fermentatie? Volg Ferm dan op Instagram, we posten daar regelmatig over kombucha weetjes en nieuwe smaak inspiratie. Nog leuker als je zelf aan de slag gaat met dit kombucharecept en en Ferm tagged in je post of story.


224 weergaven0 opmerkingen
bottom of page