Kimchi met de FERM Kimchimix
- Margot
- 3 aug
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 4 aug
In het westen wordt vaak gedacht dat kimchi altijd van Chinese kool wordt gemaakt, maar niets is minder waar. Integendeel, zo ongeveer elke groente kan de hoofdrol spelen in kimchi. Kimchi betekent immers niets meer dan "verzuurde groenten" in het Koreaans.

Als je kimchi van bladgroenten wil maken dan hebben variëteiten met veel vocht de voorkeur, denk aan Chinese kool, paksoi, maar bv ook het blad van bloemkool. Een van de verschillen tussen onze Hollandse zuurkool en Koreaanse kimchi is dat men kimchi laat zweten, en niet kneust of masseert, daarom is het vochtgehalte van de groente belangrijk.

Daarnaast denkt iedereen dat alle kimchi's pittig zijn. Ook dat is niet waar, er bestaat zelfs witte Kimchi waar geen greintje peper aan te past komt. Maar dat gezegd hebbende wordt er aan de meeste kimchi wel Gochugaru peper toegevoegd. Dat is een Koreaanse peper die droog niet zo pittig is, maar zodra deze in contact komt met zuur (tijdens het fermentatieproces dus), dan vlamt hij op. Gochugaru vind je niet in een gewone supermarkt maar in de webshop van FERM vind je zowel de pure Gochugaru peper als de Kimchi mix. Onderstaand recept is gebaseerd op deze kimchi mix. Koop je je mix ergens anders en ben jij ook vegan? Let dan op want in de meeste kimchi mixen zitten visproducten verwerkt. De kimchi mix van FERM is 100% vegan maar heeft wel de ziltige zee smaak door de toevoeging van zeewier.
Dit kimchi recept bevat slechts 5 ingrediënten en levert je in een handomdraai een heerlijke zelfgemaakte kimchi op.
Bij het fermenteren gebruik ik verschillende tools om schimmel en andere ongenode microben buiten mijn potten te houden. In dit recept gebruik ik FERMentatie tools om het fermenteren makkelijker en succesverzekerder te maken. Je vind de links naar deze producten bij de beschrijving. Heb je deze tools niet, dan staan er tips bij hoe je dit anders kan ondervangen.
Opmerkingen