top of page

Gefermenteerde ketchup

Van 'guilty pleasure' naar gezondheidsbooster


Smaakmakers zijn soms zo doorsnee dat we er niet eens meer over nadenken. Ketchup is daar een goed voorbeeld van. Vindbaar in vrijwel elke keuken en onmisbaar bij je tosti, vegaburger of frietjes, maar ook boordevol suiker en E-nummers.

Stel je nu eens voor dat je je ketchup gezond kunt maken, en niet een beetje gezond maar boordevol gezonde


bacteriën en gisten. Dan is die rode saus opeens geen 'guilty pleasure' meer, maar een gezondheidsbooster waar je u tegen zegt. Ingewikkeld? Niet als je onderstaand fermentatie recept volgt. Daarin voeren we de suikers aan gezonde microben en het zout zorgt er voor dat ongewenste bacteriën en gisten het loodje leggen.


We zitten nu midden in een uitbundig tomatenseizoen en de tomaten worden in grote getalen geplukt. Heb jij geen moestuin? Dan vind je bij de goed gesorteerde groenteboer op dit moment ook veel kleurrijke varianten, of struin eens langs een boerenmarkt of de talkrijke wegstalletjes op het platte land.


Hieronder volgt een basis recept wat je naar hartenlust op kunt variëren zolang je het zoutpercentage maar ongewijzigd laat. Wat dacht je bijvoorbeeld van gember, kaneel, laurier of rode pepers?
Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page