top of page

Mak 막 kimchi oftewel; ge-MAK-kelijke kimchi

Wanneer mij gevraagd wordt naar "het" kimchi recept dan stel ik steevast de vraag welke soort kimchi ze bedoelen. Dit schept altijd wat verwarring omdat we in het westen vaak maar 1 soort kimchi kennen. In werkelijkheid zijn er honderden soorten kimchi.


De kimchi die je in het westen het meeste ziet is een simpele kimchi van Chinese kool, met wat toevoegingen van wortel en soms radijs en bosui. In Korea wordt deze kimchi MAK kimchi genoemd. Geheel toevallig lijkt dat op ons Hollandsche woord "makkelijk". Dus MAKkelijk te onthouden. Het is de makkelijkste en snelste manier om Kimchi te maken, zonder het alom bekende rijstpapje en zonder pekelstadia.


"Echte" kimchi, maakt tijdens de fermentatie verschillende fases door, bevat extra voeding voor de microben en heeft fruitige aroma's en, last but not least wordt in elkaar gezet alsof het kunst is.


Koreanen hebben het maken van kimchi tot een kunst verheven en daar doet deze Mak kimchi geen eer aan. Om die reden wordt MAK kimchi gekscherend ook wel eens vertaald als "hondenvoer", omdat het niet met de aandacht wordt gemaakt die kimchi verdient.


Desondanks, of misschien wel daardoor, is MAK kimchi een prima beginners recept.





13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page