top of page

Easy peasy pickles

Van workshopdeelnemers tot, professionals en ieder ander die zich interesseert in deze mooie conserveringstechniek, ontvang ik dagelijks vragen over fermentatie. Ver uit de meest gestelde vraag is: "Wat is een makkelijk recept om mee te starten."


Als je wil starten met fermenteren is het handig om de basis te begrijpen. Wanneer je weet wat er tijdens een fermentatieproces gebeurt én aan welke knoppen kunt draaien om dit proces enigszins te sturen, dan kun je eindeloos variëren. Je kunt je verdiepen in boeken, artikelen of onderdompelen door het volgen van cursussen en workshops of zelfs allerlei vernuftige fermentatie hulpjes kopen. Maar je kan er natuurlijk ook gewoon mee beginnen, in je eigen keuken zonder poespas. Zo ging het vroeger immers ook. Duizenden jaren geleden begon men namelijk met fermenteren, zonder dat ze wisten wat fermentatie was.


Met een goed recept kun je vandaag nog starten met je kersverse fermentatieavontuur.

Op de vraag naar een makkelijk recept voor starters geef ik steevast het basis pickle recept. Het is super simpel, je hoeft er maar weinig voor te doen en alleen het fermentatieproces vraagt wat tijd. Maar dat laatste kun je geheel aan de gezonde melkzuurbacteriën overlaten als je de volgende stappen volgt:375 weergaven0 opmerkingen
bottom of page