Appel cider Azijn, het basis recept
- Margot

- 25 mrt 2024
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 8 okt
Als je graag wil beginnen met fermenteren, maar je door de bomen het bos niet meer ziet, dan heb ik hier een perfect starters recept. Als je wat terughoudend bent door de druk die opbouwt tijdens het fermentatie proces, of als je het gewoonweg graag simpel wil houden simpel, dan is azijn jouw startpunt.

Azijn kun je namelijk op verschillende manieren maken, van super simpel tot complex en ietwat omslachtig. Ik beperk me hier tot de twee simpelste methodes. Het aller makkelijkste is het als je een azijnmoeder koopt, of van een iemand krijgt. Dit is een scoby die veel weg heeft van een kombucha scoby, maar ze zijn zeker niet het zelfde.Ā
Deze moeder houdt wel van een slokje, als haar simpelweg in een pot met appelcider (of andere alcohol) legt, dan doet je azijnmoeder de rest van het werk. Als je de kans van slagen wil vergroten dan voeg je meteen ook een scheutje levende azijn toe. Hoogstwaarschijnlijk zwom jouw azijnmoeder in levende azijn, dit kun je dus meteen gebruiken.
Heb je geen azijnmoeder? Dan kun je nog steeds azijn fermenteren, het duurt alleen wat langer en het proces is iets minder succesverzekerd. Als je wel levende azijn hebt, dan kun je daar wel een scheutje van toevoegen in de tweede fase. Wanneer je zonder een azijmoeder azijn gaat fermenteren dan vormt zicht tijdens de tweede fase een dun vliesje op het vochtoppervlak, dat is het begin van je azijnmoeder. Koester haar!
Azijn wordt met een open vat gefermenteerd, voor de simpelste methode vul je een pot met alcohol, bv appelcider en evt een azijnmoeder en een scheut levende azijn (als je die hebt, heb je geen azijnmoeder en levende azijn, doe het dan zonder.). Sluit de pot dus niet af met een deksel, maar dek je cider af met een stukje (kaas)doek en een elastiekje. Zet de pot weg op kamertemperatuur en geef je moeder de tijd om in de alcohol te zwemmen. Na een week of twee zie je hoogstwaarschijnlijk een vliesje ontstaan aan het vocht oppervlak. Gefeliciteerd dit is je nieuwe azijnmoeder!
Laat je azijn dan nog twee weken door fermenteren voordat je gaat proeven.Ā
Als je nu nog alcohol proeft, dan is je cider azijn nog niet klaar. Laat haar dan nog wat langer fermenteren. Ander is je azijn klaar. Haal je azijnmoeder dan uit de azijn en leg moeders meteen in nieuwe alcohol, of laat haar op kamertemperatuur rusten in een plasje azijn.
Vind jij bovenstaande methode met iets tƩ simpel en zoek je wat meer uitdaging. Ga dan een stapje verder en fermenteer dan eerst je eigen alcohol. Volg daar voor onderstaand recept. Wil je een andere soort azijn maken? Vervang dan simpelweg de appel schillen/pitten/kernen voor ander fruit of zelfs groente.



Opmerkingen