top of page

Appel cider Azijn, het basis recept

Als je graag wil beginnen met fermenten, maar je door de bomen het bos niet meer ziet, dan heb ik hier een perfect starters recept. Als je wat terughoudend bent door de druk die opbouwt tijdens het fermentatie proces, of als je het gewoonweg graaf simpel wil houden simpel, dan is azijn jouw startpunt.


Azijn kun je namelijk op verschillende manieren maken, van super simpel tot complex en ietwat omslachtig. Ik beperk me hier tot de twee simpelste methodes. Het aller makkelijkste is het als je een azijnmoeder koopt, of van een azijn krijgt. Dit is een scoby die veel weg heeft van een kombucha scoby, maar ze zijn zeker niet het zelfde. 


Deze moeder houdt wel van een slokje, als haar simpelweg in een pot met appelcider legt, dan doet je nieuwe azijnmoeder de rest van het werk. Als je de kans van slagen wil vergroten dan voeg je meteen ook een scheutje levende azijn toe. Hoogstwaarschijnlijk zwom jouw azijnmoeder

in levende azijn, dit kun je dus gebruiken.


Azijn wordt met een open vat gefermenteerd, sluit de pot dus niet af, maar dek haar af met een stukje (kaas)doek en een elastiekje. Zet de pot weg op kamertemperatuur en geef je moeder de tijd om in de cider te zwemmen. Na een week of twee zie je hoogstwaarschijnlijk een vliesje ontstaan aan het vocht oppervlak. Gefeliciteerd dit is je nieuwe azijnmoeder!


Laat je ciderazijn dan nog twee weken door fermenteren voordat je gaat proeven. 

Als je nu nog alcohol proeft, dan is je cider azijn nog niet klaar. Laat haar dan nog wat langer fermenteren. Ander is je azijn klaar. Haal je azijnmoeder dan uit de azijn en leg moeders meteen in nieuwe alcohol, of laat haar op kamertemperatuur rusten in een plasje azijn.


Vind jij bovenstaande methode met iets té simpel en zoek je wat meer uitdaging. Ga dan een stapje verder en fermenteer dan eerst je eigen alcohol;
129 weergaven0 opmerkingen
bottom of page