Als je zelf waterkefir wil fermenteren dan heb je waterkefirkorrels nodig. De waterkefirkorrels van Ferm zijn vers, waardoor je de korrels niet eerst hoeft te rehydrateren. Je vindt het basisrecept voor waterkefir hier.
Met dit potje waterkefir kun je direct 1 liter waterkefir maken.
De waterkefir korrels zijn een scoby. Scoby staat voor Symbiotic Culture Of Bacterias & Yeast. Er bestaan veel soorten scobies. Wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben is dat ze een specifieke cultuur van microben bevatten die symbiotisch met elkaar samen werken. Ook is er altijd sprake van een vast vorm die ontstaat door cellulose vorming. De cellulose vorming is een restproduct van de bacteriën en of gisten. Verschillende scobies zijn niet uitwisselbaar, je kunt met een waterkefirscoby geen kombucha of azijn maken.
Wil je meer leren over het fermenteren van waterkefir en andere gezonde frisdranken? Dan is de Frisse Bubbels workshop wellicht iets voor jou. Je vindt alle data en locaties van de Frisse bubbels workshop hier.
Waterkefir korrels
Waterkefirkorrels bewaar je in de koelkast. Zorg dat ze onderwater staan en geef ze een snufje suiker als voeding. Want in de koelkast stopt de fermentatie niet helemaal, daardoor hebben ze een klein beetje suiker nodig.
Je kunt de korrels in het meegeleverde potje bewaren. Als je van plan bent om een paar weken geen waterkefir te maken, draai de deksel dan niet helemaal vast ivm de ontwikkeling van koolzuur.
100gram waterkefir korrels
Met honderd gram waterkefir korrels kun je direct 1 liter waterkefir maken.