Met een azijnmoeder kun je zelf azijn fermenteren. De azijnmoeders van Ferm zijn vers, waardoor je de azijnmoeder niet eerst hoeft te rehydrateren. Je vindt het basisrecept voor azijn hier.
Met dit potje azijnmoederkun je direct tot wel 3 liter azijn maken.
De azijnmoeder is een scoby. Scoby staat voor Symbiotic Culture Of Bacterias & Yeast. Er bestaan veel soorten scobies. Wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben is dat ze een specifieke cultuur van microben bevatten die symbiotisch met elkaar samen werken. Ook is er altijd sprake van een vast vorm die ontstaat door cellulose vorming. De cellulose vorming is een restproduct van de bacteriën en/of gisten. Verschillende scobies zijn niet uitwisselbaar, je kunt met een waterkefirscoby geen kombucha of azijn maken en visa versa.
Wil je meer leren over het fermenteren van azijn? Dan is de Basis fermentatie workshop wellicht iets voor jou! Je vindt alle data en locaties van de Basis fermentatieworkshop hier.
Azijn moeder
Een azijnmoeder bewaar je altijd in azijn. Zorg dat de gehele moeder ondergedompels is in het vocht van de azijn. Een azijmoeder bewaar je op kamertemperatuur, zorg in de zomer voor een relatieve koele plek maar bewaar je moeder nooit in een koelkast. Licht is geen probleem, maar zet je azijmoeder nooit in direct zonlicht want dan kan de temperatuur al snel te hoog oplopen.
Als je geen azijn maakt met je azijnmoeder dan wil je zo min mogelijk activiteit. Dek daarom het potje met je azijnmoeder luchtdicht af met een deksel.
Diameter azijnmoeder; ongeveer 8,5cm
Inhoud startevloeistof; ruim 100ml