top of page

Fermentation
FAQs & facts

This data base about fermentation is developed in collaboration with you. Here you will find a number of files on different fermentation topics. Below a number of frequently asked questions and facts are ellaborated.

Is your question not listed? Mail it to Ferm via the mail icon below. 

What is fermentation

Fermentation is an age-old conservation technique. The shelf life, smell, colour, taste and structure of food and bevarages change through the use of micro-organisms. 

18118092316071724.jpg

What is fermentation

Tot 6 weken van te voren kun je je workshopdatum verzetten naar een andere datum. Je kunt dan desgewenst ook een andere workshop kiezen, het eventuele verschil in prijs wordt verrekend. 

Als je  binnen 6 weken de workshopdatum wil wijzigen dan gaan wij op zoek naar een deelnemer die in jouw plaats deel kan nemen. Als dit lukt dan kun je alsnog kosteloos de datum verzetten. 

Screenshot_20220815_091256.jpg

Why is fermentation healthy?

Eating and drinking ferments regularly expands your microbiome(the collection of microbes in your bowl). In addition, the micro-organisms from your ferments pre-digest your food, making the food easier to digest and making nutrients more available for absorption in the human body.

Ik eet niet plantaardig, ben ik dan wel welkom bij workshops van Ferm?

Iedereen is welkom bij Ferm! Het doel van Ferm is om iedereen te inspireren door zelf te proeven en ervaren wat plantaardige fermentatie voor jou kan betekenen. Je hoeft geen discussies over veganisme te verwachten maar wees wel voorbereid op een nieuw smakenpalet waarvan je niet wist dat die bestond 

Ik heb een handicap, kan ik dan mee doen aan een workshop?

Ik eet niet plantaardig, ben ik dan wel welkom bij workshops van Ferm?

By creating an environment where you stimulate the healthy micro-organisms and eliminate the unhealthy ones.  

This can be done, for example, by adding salt, shutting off oxygen or not, and the right temperature and humidity.

external-file_edited.png

Ik ben niet vegan, ben ik dan wel welkom bij workshops van Ferm?

By creating an environment where you stimulate the healthy micro-organisms and eliminate the unhealthy ones.  

This can be done, for example, by adding salt, shutting off oxygen or not, and the right temperature and humidity.

17939139868717265_edited.jpg
kimchi_edited.png

 Micro-organisms, also called microbes, are extremely small single-celled organisms that occur everywhere in nature. Humans cannot live without microorganisms, but there are both good and bad microbes. Within fermentation we mainly work with bacteria, yeasts and mould.

 Micro-organisms, also called microbes, are extremely small single-celled organisms that occur everywhere in nature. Humans cannot live without microorganisms, but there are both good and bad microbes. Within fermentation we mainly work with bacteria, yeasts and mould.

bottom of page